Ajuntament de Matet

Història

L'origen de la població és musulmà, com testifica el seu traçat urbà, situant-se la data més possible de la seua fundació entre finals del segle XII i començaments del XIII. Es creu que Matet apareix sobre finals del segle XII o principis del XIII. D'origen àrab, després de la Conquista va pertànyer al Duc de Sessa i posteriorment va passar en confiscació al Rei. Després ho va vendre al Comte d'Aranda i últimament al domini de D. Pedro d'Urrea.

L'any 800 va ser formada la primera colònia musulmana de Matet amb gents vinents de Bejís, sent Abu Quaffard el cap del castell d'Almonesir i Matet. L'any 1008 estos musulmans van voler pertànyer a la Taifa de Jérica, però el fill d'Abu Quaffard, cridat Al Benny Quarffard va rebutjar esta petició.

Posteriorment va ser reconquistada, de mans de Zayd Abu Saïd, per Jaume I en 1238 qui la va donar el 22 de maig del mateix any a Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona i en 1280 pertanyia al senyor Pedro Cornell. Més avant va formar part del patrimoni del duc de Sessa fins que la possessió va arribar a les mans de Sancha Ferrandis, com a successora del primer amo de la localitat, qui es va casar amb Jaime Pérez, fill de Pere IV, per al qual havia creat el senyoriu de Segorbe pel que ambdós senyorius van quedar units.

La dita unió va romandre fins a 1430 pel fet que Alfonso V es va annexar les possessions de Fadrique, comte de Lluna degut a la seua traïció en la guerra que havia mantingut contra Castella. En 1437, el rei va vendre el castell d'Almonecir a Vidal de Castellá. Després de diverses herències, el castell d'Almonecir va recaure en mans de la casa ducal de Cardona, que estava unida al ducat de Segorbe des de 1562.

Encara que este fet va ser efímer pel fet que el 8 de maig de 1581 va ser venuda al senyor Dionisio de Reus que la va cedir al comte d'Aranda.

El 18 d'abril de 1582, es va atorgar en el Vall d'Almonesir la Carta de Poblament del lloc de Matet pel senyor Juan Ximénez d'Urrea i la senyora Juana d'Enrríquez (Comtes d'Aranda) , davant de Francisco Marí i Pedro Monçonis o Montsonis.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal